Para ořechy 500g - GymBeam
Detailní popis produktu
Para ořechy plné bílkovin, B a E vitamínů, minerálů a omega mastných kyselin
Para ořechy nebo brazilské ořechy, jak se jim často říká, protože pocházejí z Jižní Ameriky, jsou bohatým zdrojem bílkovin. Obsahují více než 66% tuků, vitamín B1 (1 mg na 100 g - což je více než v mase, mléce a vejcích), B6, B3, vitamín E, železo, hořčík, draslík, selen, fosfor a zinek. V poměru na 100g váhy jsou tyto ořechy největším přírodním zdrojem hořčíku, 376mg na 100g.
Para ořechy se doporučují hlavně při nervovém vyčerpání a duševní slabosti, výpadcích paměti, špatné koncentrace atd. Kvůli vysokému obsahu vitamínu B1 a jeho příznivému účinku na nervovou soustavu by měli jíst para ořechy i ti, kteří se snaží přestat kouřit. (Více vitamínu B1 obsahují už jen pšeničné klíčky, pivní kvasnice, slunečnicová semínka a piniové oříšky). Pomáhají při různých odvykacích kúrách, depresi, podrážděnosti, špatné koncentraci. Díky vysokému obsahu omega mastných kyselin působí příznivě na pleť, vlasy a paměť.
Para ořechy a jejich účinné látky
Obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, železo, vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, betain, cholin, kyselinu listovou, pantotenovou a linoleovou.
Jejich účinky
- obsahují hořčík, který je prospěšný pro svaly (i srdce), nervovou soustavu a zastávají i některé metabolické funkce
- obsahují fosfor, který je důležitý pro kosti a zuby
- obsahují měď, která pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy a ochraňuje tkáně
- obsahují vitamín E, který prospívá zralé pleti
- podporují růst vlasů a ovlivňují kvalitu nehtů
- obsahují draslík, který potřebují všechny buňky, tkáně a orgány ke svému správnému fungování
- obsahují bílkoviny složené z 18-ti aminokyselin, které jsou základem výživy každého člověka a zvláště důležité jsou pro sportovce
- obsahují selen, který může být nápomocný i při bolestech kloubů
Para ořechy a jejich výhody
- podporují obranyschopnost
- chrání buňky před radikály
- jsou skvělá prevence vzniku rakoviny
- podporují trávení
- zlepšují vyprazdňování
- pročišťují trávicí trakt
- podporují vylučování žluče
- urychlují metabolismus
- podporují činnost jater
- jsou prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- snižují vysoký cholesterol v krvi
- zpevňují a zprůchodňují cévy
- jsou prevence proti vzniku osteoporózy
- uklidňují nervový systém
- zlepšují činnost mozku a paměti
Kolik jich můžete sníst?
Doporučená denní dávka para ořechů při hubnutí je maximálně 10 - 15 gramů, 2 - 3 krát týdně přidáním do různých jídel nebo jako svačina. Doporučená denní dávka para ořechů při udržení hmotnosti a jako prevence vzniku různých onemocnění je 25 gramů 3-krát týdně.
Tabulka nutričních hodnot
Nutriční hodnoty | 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 2742,4 kJ / 655 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 12 g |
z toho cukry | 2,3 g |
Vláknina | 8 g |
Tuky | 66 g |
z toho nasycené tuky | 15 g |
Minerály | 100 g |
---|---|
Železo | 2,8 mg |
Vápník | 167 mg |
Hořčík | 390 mg |
Fosfor | 710 mg |
Draslík | 654 mg |
Sodík | 3,2 mg |
Zinek | 4,35 mg |
Mangan | 1,36 mg |
Měď | 1,9 mg |
Selen | 1900 ug |
Omega 3 kyseliny | 19,5 mg |
Omega 6 kyseliny | 20500 mg |
Vitamíny | 100 g |
---|---|
Vitamín A | 1,5 IU |
Vitamín B1 | 1 mg |
Vitamín B2 | 0,15 mg |
Vitamín B3 | 0,9 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín C | 0,85 mg |
Kolín | 30 mg |
Betain | 0,35 mg |
Vitamín E | 4,9 mg |
Kyselina pantotenová | 0,3 mg |
Kyselina listová | 26 ug |
Kyselina linolová | 28000 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.