Nepasterizované RAW BIO Kolostrum (Švýcarsko)
Detailní popis produktu
Podle přísných předpisů musí toto BIO certifikované kolostrum nejprve projít mikrobiologickým screeningem. Pouze ty šarže, které mají jakost syrového mléka, se dále zpracovávají a surové kolostrum nemusí být pasterizováno. Takže všechny cenné ingredience zůstávají 100% bioaktivní; pouze voda je extrahována mrazem. Finálních 100-250g (dle varianty) surového BIO kolostra je pak baleno ve vzácném fialovém skle od společnosti Miron. Toto balení chrání citlivé složky před denaturujícím vlivem oxidace a slunečních paprsků. Tento produkt kolostra QuraDea je naprosto jedinečný - nejvyšší čistá síla přírody.
Mnoho let jsem čekal, až někdo dokáže zpracovat kolostrum v takto nekompromisní a vrcholné kvalitě.
Tato unikátní 100g a 250g balení jsou celosvětově dostupná pouze v ČR (a od nás do EU) a vyrobena pro Nás na zakázku jako pro výhradní distributory Raw Bio QuraDea kolostra.
Tento podrobný popis produktu nebude snůškou nekončících seznamů zdravotních benefitů kolostra a stavů, při kterých může pomáhat - jelikož to není z důvodu Evropské legislativy(přestože to ostatní prodejci často porušují) možné. Bude však faktickou a přesnou reflekcí složení a kvalit tohoto BIO kolostra světově nejvyšší kvality.
Protože jsem vždy bral dehydrované kolostrum jako nejvyšší možný level "sušené výživy" zcela nesrovnatené s jakýmkoli proteinovým práškem nebo náhradou jídla(kolostrum totiž je skutečné celistvé, nativní a kompletní jídlo) tak jsem osobně ozkoušel desítky značek! V průběhu 10 let jsem dovezl a zkusil kolostra top značek z ČR, EU i USA vč. těch nejvíce "prémiových" a propagovaných - ale nikdy mě nepřesvědčily, žádný zpracovatel nevytvořil takovou kvalitu, abych ji mohl trvale zařadit do své nabídky se "100% pocitem". Stejně jako u syrovátkových proteinů nebo čehokoli jiného totiž trvám na nejlepším možném zpracování výsledného "doplňku stravy".
Chtěl jsem totiž jen tepelně absolutně nezpracované, tedy syrové - nepasterizované kolostrum, odebírané ihned do pár hodin po porodu(až po tom, co se telata do plna nasytí) a s BIO certifikací - od "ATB free" krav z eko pastvy ("grass fed") a ideálně pak finálně baleno do skla. Nikdo na trhu, žádná značka, toto s garancí nenabízí. Je náročné toho docílit. Když už se objeví velmi unikátně nepasterizované kolostrum, není BIO a není 100% jasný původ (výrobce jen např. udá, že bere mlezivo od X farmářů - jakých a jak jsou jejich zvířata krmena a co z léčiv jim bylo kdy podáno se spotřebitel nikdy nedozví), balení je samozřejmě vždy v plastu obsahujícím BPA a bez ochrany proti oxidaci a světlu.
Proč by ale mělo být důležité řešit u kolostra jeho kvalitu tak důsledně? Proč mít nejvyšší možné nároky? Kromě toho, že mám tyto nároky u doplňků stravy (stejně tak jako u pevného jídla) obecně vždy, tak hl. proto, že Kolostrum je nejvýživnější a skutečně celistvá vlastní potravina savců na tomto světě. Proto když už ji chceme vzít a "zabalit" pro naše pozdější užití, je třeba mít surovinu bez kompromisů. Je to první potrava každého savce ihned po jeho narození. Jakákoli manipulace s ním narušuje delikátní strukturu a obsah jeho látek - proto je třeba, pokud už něco tak unikátního člověk odebírá a zpracovává, udělat to naprosto dokonale. A z mého úhlu pohledu i pohledu největších odborníků v této sféře, se to s aktuálními lidskými technologiemi 21. století nedá udělat lépe, než docílila certifikacemi prošpikovaná QuraDea ve Švýcarsku. Spousta firem je ochotna dělat (a běžně dělají, to nikdo nezmění) mnoho a mnoho kompromisů v procesu zpracování a cestě k výslednému produktu(toto vidíme na celém poli doplňků stravy i jídla běžně), proto je také dnes na trhu tolik druhů a značek kolostra. Vzájemně soutěží, předbíhají se v ceně a "kvalitě", obsahu látek..Častěji se ale řeší banální nesmysly a detaily než to skutečně důležité, což pro všechny laiky dopodrobna vysvětlím níže. Uvnitř ale každý producent dobře ví, že vrcholná a nekompromisní nejvyšší možná kvalita je jen jedna.. Počínaje zdrojem - přes veškeré zpracování - až po finální balení a ochranu obsahu.
Toto syrové BIO kolostrum QuraDea stojí naprosto mimo srovnání s čímkoli jiným na trhu:
- baleno v tmavém fialovém ochranném skle Miron
- BIO certifikováno (BIOSUISSE - Švýcarsko)
- Bio-dynamická kvalita (DEMETER)
- odebíráno do max. 6 hodin po porodu (nově od roku 2022 místo 12h!)
- ručně plněné bez použití jakýchkoli plniv
- NEPASTERIZOVANÉ
- 100% BIOaktivní
- Celistvé (plnotučné a plnobílkovinné)
- zpracované pouze mrazem
- (!) obsahuje laktózu (!)
OBSAH: 100g/250g (dle varianty) čistého RAW nepasterizovaného BIO kolostra DEMETER (dávka na 1 den = cca 1g-3g)
Kolostrum je jedinečný elixír. Je to první mateřské mléko, které všichni savci - včetně lidí - dostávají ihned po narození. V průběhu vývoje matka příroda vybavila kolostrum velkým množstvím životně důležitých a ochranných látek. Tato nezávadnost umožňuje novorozencům vyvinout vlastní imunitní systém. Posiluje jejich obranné síly a podporuje dobrý start do života a zdravý růst od začátku.
KRAVSKÉ kolostrum VS. jiné druhy (ovčí, kozí, atd..)
Všeobecně vůbec nedoporučuji mléčné výrobky a mléko, ale jen vlastní výsledné produkty fermentace dle tradičních surových receptů starého světa a našich předků. Ideálně pak častěji z kozího mléka, protože je svým složením bližší lidskému mateřskému mléku než jiné druhy a lepší stravitelnost jeho molekulárně menších makroživin hraje v objemu běžné stravy velikou roli - obzvláště pak u citlivých osob. V případě kolostra však hrají roli zcela jiné faktory, kvůli kterým upřednostňuji a doporučuji kravské kolostrum před všemi ostatními druhy.
V první řadě jsem vrcholový sportovec a velmi aktivní člověk a kravské kolostrum má zdaleka nejvyšší obsah růstových faktorů, hormonů a protilátek ze všech druhů - má tedy nejlepší potenciál pro budování, zesílení a regeneraci těla - zejm. svalové hmoty, šlach, kostí a kloubů. MAKROživiny jako jsou laktóza, typy kaseinu (A1 vs. A2), velikost tukových globulí apod. má smysl řešit pouze u většího objemu stravy (např. kozí vs. kravský jogurt nebo litr kozího vs. kravského kefíru), sušené kolostrum se však dávkuje (kvůli své vzácnosti a ceně) v řádech gramů a jeho hodnota spočívá v MIKROživinách, růstových faktorech, bio-identických hormonech, imunitních faktorech atd. - tedy unikátních kolostru vlastních látkách. Např. mléčné bílkoviny(z níž je kasein jen část) obsahuje toto kolostrum v 1g(4 kapsle) pouze 0,39g. Laktózy 0,06g a tuku 0,2g. To jsou zanedbatelná a stopová množství. Je tedy samozřejmě nesmysl u kolostra jakkoli řešit MAKROživiny pokud nejste vyloženě alergik anebo velmi citlivá osoba s intolerancemi. Pro takové osoby je však obecně nejlepší nepoužívat mléčné výrobky žádné.
Nejdůležitější je každopádně u kolostra jeho obsah hormonálních látek, imunoglobulinů(protilátek) a růstových faktorů, dle testů (viz. tabulka níže) můžeme vidět, že kravské kolostrum má spoustu progesteronu, pregnenolonu a dokonce i nějaký testosteron, což samozřejmě lépe vyhovuje sportovcům i sportovkyním, na druhou stranu např. kozí kolostrum je extrémně bohaté na ženské pohlavní hormony, což z něj dělá skvělou volbu třeba pro starší ženy a během menopauzy (když vlastní produkce estrogenů v těle pomalu vysychá) - naopak ale velmi NEvhodný doplněk pro všechny děti až do konce puberty, kvůli velkému množství estrogenů.
Všichni savci mají stejné pohlavní hormony, lidé mají stejné pohlavní hormony jako delfíni nebo sloni!..Nebo jako krávy, kozy a ovce, od kterých se odebírá kolostrum. Nejsou druhově odlišné. Tyto bioaktivní látky můžeme absorbovat přímo přes sliznici v našich ústech a tenkém střevě. Hormonální analýza různých vzorků kolostra ukázala následující průměrný obsah:
Analýza hormonů v nanogramech na 1 gram mrazem sušeného prášku (3 druhy kolostra):
Hormony | Kráva | Koza | Ovce |
pregnenolon | 31.73 | 12.63 | 5.07 |
progesteron | 0,63 | 0,18 | 0,31 |
androstendion | 1,86 | 0,15 | n.b. |
testosteron | 0,07 | n.b. | n.b. |
epi-testosteron | 0,50 | 0,32 | 0,22 |
estrone | 15,83 | 171,83 | 30,70 |
estradiol-17alfa | 4,63 | 176,03 | 16.30 |
estradiol-17beta | 5,53 | 8.50 | 2,80 |
Toto se týká jen celistvého kolostra, které nebylo odtučněno. Odtučněná kolostra mají obsah hormonů a dalších látek daleko nižší! Jakkoli modifikované nebo odtučněné kolostrum nemohu doporučit k užívání. Protože zejm. hormonální látky - jsou syntetizovány z cholesterolu (viz. graf níže) a jsou lipofilní (rozpustné v tucích); tzn. ulpívají v tukové membráně. Z výsledků analýzy v renomovaných Švýcarských laboratořích také jasně vyplívá, že kravské kolostrum obsahuje zdaleka nejvíce růstových faktorů, ze všech běžných druhů kolostra.
Kolostrum tedy obsahuje biologicky identické hormony, které nejsou v přírodě(světě savců) druhově odlišné. Hormon je starořecký termín, který lze přeložit jako „pohon“. Jedná se o vnitřní sekreční žlázové látky, které „aktivují“ orgány a metabolismus. Kolostrum obsahuje mnoho mužských a ženských pohlavních hormonů a obecně nejvhodnějším druhem pro nejširší skupinu (ne-alergických) lidí všech věkových kategorií (zejména pak sportovců, sportovkyň a aktivních lidí) je jednoznačně KRAVSKÉ kolostrum.
Většina z nás, středo-evropanů je na mléčné produkty specificky adaptovaná, což dokazuje i velká spotřeba(bohužel) pasterizovaných kravských produktů u nás. Genotypově nám v našich končinách (ČR/SR) také kravská produkce více sedí - toto dokládá celá historie a statistiky chovu skotu a mléčných zvířat u nás. Proto 90% Čechů a Slováků zcela přirozeně ohrne nad kozím nebo ovčím nos a když půjdou s instinktem, tak upřednostní raději kravskou produkci. Většině lidí v našich oblastech zkrátka nesedí jak pach tak chuť těchto mlék, což samo o sobě mnohé naznačuje. Naopak národům více historicky spojeným s chovem koz a ovcí a konzumací jejich produktů tyto specifické vlastnosti sedí. Pokud je tedy člověk citlivý na kravské mléčné, ještě to neznamená, že i kravské kolostrum ho bude iritovat. Množství běžně iritujících mléčných složek je totiž v denní dávce v každém případě stopové. S přímou alergií na kasein nebo laktózu však kolostrum neužívejte.
Kozí a ovčí kolostra se častěji pasterizují a téměř nikdy nemývají BIO certifikace a skutečná ověření na antibiotika a léčiva. Potom Vám může slibovat kdokoli cokoli ohledně zdrojových zvířat, jejich krmivu, léčivech a celkovém stavu, ale jisté je jedno - pokud v dnešní době péče o spotřebitele, síle reklamy a komerce někdo certifikace a ověření zkrátka nemá, má to jasný důvod - nedosáhne na ně kvalitou a transparentností svých zdrojů. Jen opravdu nejčistší a nejkvalitnější, ověřené eko produkce totiž mohou v Evropě tyto certifikace získat. A např. BIO certifikace ve Švýcarsku bude automaticky znamenat ekologická, zdravá zvířata z BIO pastvy, krmená trávou a senáží a hl. garantovaně bez používání antibiotik!
Více informací o složení a srovnání jiných druhů kolostra si doporučuji dohledat spíše v odborné literatuře než na internetu, zejména pak ne u samotných prodejců, kteří často opravdu nejsou objektivní (resp. řeší nesmysly jako MAKROživiny u produktu dávkujícího se v gramech namísto skutečně důležitých faktorů unikátního kolostra). Já napsal svůj pohled co nejvíce objektivně a pravdivě. Subjektivně mi kravské kolostrum však také sedí nejvíce. Testoval jsem více než 10 druhů od nejlepších značek jak v práškové tak zakapslované formě.
Další informace ke srovnání druhů:
kravské kolostrum
je vhodné pro muže, ženy i mládež
je ideální při rekonvalescenci
nejlepší volba pro sportovce a regeneraci, svalovou hmotu
podporuje ženy po porodu (progesteron)
také vhodný pro psy, kočky a jiná domácí zvířata
Zvláštní vlastnosti kolostra krav:
obsahuje nejvíce progesteronu a dokonce i nějaký testosteron
kozí kolostrum
je nejlepší volbou pro starší ženy během menopauzy
Zvláštní vlastnosti kolostra koz:
obsahuje nejvíce estrogenů
je lehčeji stravitelné díky menším proteinům
ovčí kolostrum
je zvláště vhodné pro alergiky
je nejlepší volbou pro kojence a menší děti
Zvláštní vlastnosti kolostra ovcí:
mužské a ženské hormony jsou docela vyrovnané
menší proteiny jsou snadno stravitelné
Kolostrum - zdroj života pro lidi a zvířata
Právní definice hovoří o sekreci zvířat, která je bohatá na protilátky a minerály. Je to však skutečná hojnost různých složek, které jsou svou hustotou a specifičností naprosto jedinečné. Nikde jinde nenajdeme tolik přímo přírodou vyvinutých látek pro ochranu novorozeného života savce v potravě.
Imunitní systémy savců a lidí jsou velmi podobné. Všechna kolostra tedy obsahují mnoho nutričních faktorů souvisejících se střevní mikroflórou (imunitním systémem), které nejsou specifické jen pro určité druhy. Proto může být kolostrum přeneseno z jednoho druhu savce do jiného a také na člověka. Z tohoto důvodu mohou lidé těžit třeba z kolostra krav, ovcí, koz apod. skvělým způsobem.
Lidé objevili kolostrum brzy v historii. Před více než 10 000 lety začali naši předci chovat divoká zvířata. Zvýšil se výnos mléka u primitivního skotu a dnes dojnice dávají více mléka a mleziva než sami potřebují. Tele potřebuje 6 litrů kolostra do 12 hodin po narození. Zemědělec nám může zachránit zbylou část z prvních dvou dojení; v průměru zbývá navíc asi 5 litrů kolostra. U ovcí a koz zůstává 1 a 0,5 litru kolostra.
Kolostrum - přírodní elixír
Krávy jsou nejčastějším zdrojem kolostra. Ovce a kozy však také dodávají bohaté první mléko, které je primárně alternativou pro alergiky a malé děti. Aby se zajistilo, že žádná z hodnotných složek nebude denaturována, je nezbytné kolostrum zpracovávat co nejjemněji. Kromě toho hraje čas jeho sběru důležitou roli pro kvalitu kolostra. Vysoce kvalitní kolostrum pochází z prvních max. dvanácti hodin po narození, kdy je obsah imunitních faktorů stále velmi vysoký. Poté jejich koncentrace rychle klesá.
Kolostrum - elixír nebo jídlo?
Kolostrum je ve Švýcarsku a Evropské unii považováno za jídlo živočišného původu. Podle stávajících potravinových zákonů je zakázáno uvádět možné ochranné nebo léčivé účinky mleziva. Mnoho lidí však důvěřuje tomuto přírodnímu doplňku stravy a svědčí o svých zkušenostech ve zprávách. Zainteresovaným lidem se doporučuje hledat studie kolostra samostatně na www.pubmed.gov. Mezi nimi jsou některé cenné papíry, které mají vysoký vědecký standard. Více níže..
Kolostrum nelze kopírovat
Kolostrum je 100% přírodní, celistvá, nativní a jedinečná látka, kterou nelze kopírovat. První mléko obsahuje minerály a rostlinné látky, které se zvířaty přeměňují na holistickou látku. Kořeny kolostra leží ve třech královstvích: v minerální, rostlinné a živočišné říši.
Krávy, kozy a ovce se tak stávají dárci jedinečného zdroje života, který může poskytnout účinky, jaké nejsou vlastní žádné jiné přírodní látce.
Zatímco minerály, vitamíny a aminokyseliny jsou součástí mnoha rostlinných i živočišných produktů, kolostrum obsahuje složky, které nikde jinde v přírodě nenajdeme. Díky různým imunitním faktorům, jako jsou růstové faktory, protilátky a hormony, je kolostrum neuvěřitelně bohatou a jedinečnou přírodní látkou.
Kolostrum jako přírodní doplněk stravy může být užitečné pro lidi všech věkových skupin, kteří se zaměřují na vitální životní styl.
Krásné fotky na této webové stránce vytvořil Martin Bienert - viz www.alpsicht.ch
Obecně se kolostrum krav vyznačuje vysokým obsahem protilátek. Toto „kravské zlato“ není jen tak k dispozici na přání, a proto je opravdu velmi vzácné. Je vždy provázané s každým novým životem telat. Díky předpisům švýcarského ekologického zemědělství lze zaručit vynikající kvalitu kolostra krav. Kolostrum je vzácný přírodní poklad!
Tele během těhotenství nepřijímá prakticky žádné imunoglobuliny. Vzniká bez aktivní imunitní ochrany. Úplný imunitní systém matky se všemi jejími imunitními faktory se až při prvním sání kolostra převede na tele. To zaručuje novorozenci optimální začátek života.
Protože většina imunitních faktorů není druhově specifická, lze je také přenést na člověka. Velké proteiny, typu "anti-bodies", fungují hl. v gastrointestinálním traktu, zatímco menší imunitní faktory, jako jsou hormony, mohou být absorbovány do krve.
Proč může farmář sbírat kolostrum pro naši produkci?
To je možné pouze proto, že pro produkci mléka byla ekologicky chována zvířata jako skot, kozy a ovce. Výtěžek mléka dojnic se v průběhu desetiletí zvýšil - a také množství mleziva. Krávy našich švýcarských BIO dodavatelů dávají průměrný přebytek 5 litrů kolostra během prvních 12 hodin po narození. Ujišťujeme tedy, že nejprve vždy získá svůj podíl.
Nutriční hodnoty, složení a specifikace unikátního obsahu:
Toto kolostrum obsahuje na 100g: Energetická hodnota - 2053 kJ / 491 kcal; 53,6g bílkovin; 8,9g sacharidů(jako laktóza); 26,7g tuku a z toho nasycený 20,5g; 0,6g sodíku;
Kolostrum vždy obsahuje neuvěřitelnou škálu různých složek souvisejících s přirozenou imunitou a odolností konkrétního novorozeného savce. Tato paleta látek je jedinečná pro jakékoli jídlo.
Nejzajímavější jsou četné imunitní faktory. Jedná se o bioaktivní látky, které mohou přímo ovlivnit imunologické procesy: protilátky (= imunoglobuliny), růstové faktory, hormony a cytokiny. Kolostrum samozřejmě obsahuje také různé vitamíny, enzymy a minerály, jakož i všechny aminokyseliny. Tato dokonalá celistvost musí být zachována ve svém přirozeném surovém složení a kvalitě, protože celé kolostrum je mnohem více než součet jednotlivých látek. K tomuto tématu existuje zajímavá publikace od Aejin Lee a kol. - kterou si můžete dohledat na internetu. V následující části krátké seznámení s nejdůležitějšími imunitními faktory kolostra:
protilátky = imunoglobuliny
Imunoglobuliny jsou produkovány jako reakce imunitního systému na invazi patogenů. Protilátky interagují s bakteriemi, viry, alergeny atd. buď přímo, anebo "označením" pro jiné pomocné buňky IS savce. V kolostru se nachází pět tříd imunoglobulinů:
Protilátky IgG - tvoří největší část s cca. 80% celkových imunoglobulinů. Za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení.
IgA protilátky - jsou druhou nejvýznamnější a různě interagují se sliznicemi např. v nose, krku a střevech. Proto se doporučuje i rozpustit mlezivo v ústech
IgM protilátky - interagují jako IgG s cizími mikroorganismy.
Protilátky IgD - známé v souvislosti s pomocnými B buňkami IS savců k produkci specifických látek.
IgE protilátky - jsou přítomny pouze v malém množství a známé ve vzathu k alergickým reakcím savce.
růstové faktory
Růstové faktory jsou poslové, kteří ovlivňují buněčný metabolismus přenosem informací z jedné buňky do druhé. Přímo ovlivňují dělení buněk a diferenciaci kmenových buněk a mohou také regulovat různé intracelulární procesy. Signály jsou obvykle přenášeny růstovými faktory vázajícími se na specifický receptor na buněčné membráně. Kolostrum obsahuje několik růstových faktorů:
EGF = epiteliální nebo epidermální růstové faktory souvisí s oblastmi sliznice nebo pokožky.
TGF = skupina transformujících růstových faktorů má mnoho účinků na buněčné dělení a diferenciaci různých typů buněk téměř všech orgánů.
IGF-1 = inzulínový růstový faktor je strukturálně velmi podobný inzulínu. Zvyšuje rychlost absorpce mastných kyselin a zvyšuje syntézu proteinů. Téměř všechny buňky těla mají receptory pro IGF-1 a IGF-2.
bio-identické hormony (hl. informace a tabulka viz. výše)
Hormony patří k imunitním faktorům. Mají značný vliv na náš metabolismus obecně a zejména na náš celkový stav. Pokud byste se chtěli dozvědět více o hormonech, velmi doporučujeme dvě knihy Elisabeth Buchnerové. Další informace o bioidentických hormonech jsou k dispozici online na adrese: www.hormonselbsthilfe.de anebo jinde na internetu a v odborné literatuře.
Laktoferin
Laktoferin (LF) je glykoprotein vázající železo, který se nachází v mnoha tělesných tekutinách a v bílých krvinkách. Biologické aktivity LF jsou četné, za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení.
další imunitní faktory
cytokiny - jsou proteiny, peptidy nebo glykoproteiny sekretované specifickými buňkami imunitního systému. Kolostrum obsahuje četné cytokiny s různými vlastnostmi: za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. Působí společně s dalšími složkami mleziva, jako jsou protilátky, laktoferin atd.
polypeptidy bohaté na prolin (PRP) - se skládají z několika peptidů, které obsahují vysoký obsah aminokyseliny prolinu. PRP pochází z proteolýzy ß-kaseinu v kolostru. Za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. PRP hraje mj. také anti-oxidační roli tím, že snižuje hladiny reaktivních druhů kyslíku (ROS).
glykoproteiny - jsou aktivní složky, které přispívají k účinnosti imunitních faktorů jejich ochranou před enzymatickým rozkladem v kyselých žaludečních podmínkách. V zásadě obsahuje mlezivo kromě laktózy také mnoho cukrů. Rozpustné cukry mleziva brání vazbě bakterií a virů na střevní buňky.
Oligosacharidy - jsou cukrové sloučeniny s dlouhým řetězcem, které nejsou stravitelné. Kolostrum obsahuje galaktosyl-laktózu, která je považována za účinné prebiotikum. S bifidogenními vlastnostmi slouží jako výživa prospěšné střevní flóry tlustého střeva.
BEZPEČNOST
Při pohledu na množství bioaktivních látek a hl. hormonů a růstových faktorů, které kolostrum obsahuje, jsem si nejdříve položil otázku jeho skutečné bezpečnosti a důvodu, proč něco tak silného vůbec používat v dospělém věku? Hledal jsem jak v literatuře, tak na internetu a zdá se, že neexistují žádné doložené nepříznivé účinky v důsledku používání kolostra jako doplňku stravy. Posledních téměř 60 let výzkumu kolostra a stovky zveřejněných pozitivních studií opravdu dokládají ruku v ruce s legislativou pro doplňky stravy jeho bezpečnost. Přítomnost IGF v kolostru a hlášení zvýšení hladin IGF v séru po použití kolostra však v minulosti vyvolalo určité obavy o jeho bezpečnosti. Několik studií ukázalo, že existuje zvýšená hladina IGF-1 v oběhu pacientů s určitými typy malignit, včetně, rakoviny prostaty, rakoviny prsu, kolorektální rakoviny a akutní lymfoblastické leukémie. Skutečnost, že IGF-1 je látka podporující růst, vedla k chybnému závěru některých, že je původcem maligního onemocnění a podpory růstu nádorů. Nejnovější studie však ukázali, že nádorové buňky mají na svém povrchu špatně fungující nebo modifikované receptory pro IGF-1 a protože vazba IGF-1 k receptoru buněčného povrchu spouští mnoho funkcí ve všech buňkách, nevázaný, dostupný IGF-1 bude zálohován v oběhu. Proto jsou vyšší hladiny IGF-1 nalezené v oběhu pacientů s rakovinou projevem jejich nádoru a nikoli příčinným faktorem. Podobný projev poruchy receptoru a odpovídající změny hladiny IGF-1 v oběhu jsou pozorovány u diabetiků.(Reference: SCIENTIFIC AND MEDICAL RESEARCH RELATED TO BOVINE COLOSTRUM, ITS RELATIONSHIP AND USE IN THE TREATMENT OF DISEASE IN HUMANS, SELECTED PUBLISHED ABSTRACTS By: Anthony Kleinsmith, Ph.D.)
I z hlediska selského rozumu dává smysl, že příroda nevybaví přirozenou výživu všech savců látkami, způsobujícími jakákoli terminální onemocnění, naopak proti nim má poskytovat ochranu správným vývojem imunitního systému. Z vlastních studií lidského těla a stravování jsem za posledních 12 let došel k názoru, že nejpodstatnější příčinnou roli v terminálních chorobách pravděpodobně hraje oxidace a toxicita spojená s polynenasycenými mastnými kyselinami, fruktóza, inzulín, špatně trávené jídlo a stres. Více informací doporučuji hledat v odborné literatuře.
A proč tedy používat mlezivo v dospělém věku? Naše tělo se neustále obnovuje, tkáně rostou, regenerují. Buňky našeho těla, kostry i orgánů se neustále obměňují a staré jsou nahrazovány zcela novými. Ve skutečnosti např. každé 2-4 týdny máme novou kůži - což je největší orgán lidského těla, každých přibližně 7-10 let máme nové kosti, jejichž neustálá obnova se nazývá kostní remodelace. Například orgány, jako lidská játra a dokonce i srdce, u kterého se dříve předpokládalo, že patří mezi úzkou skupinu tkání, které se neobnovují (jako například většina mozkových buňek daných od narození nebo buněk očí) se přestavují každého cca půl roku(játra) a cca 20 let(srdce) což je impozantní. Věřím, že pro správnou obnovu a fungování i remodelaci těla je stejně tak jako např. pro svaly a šlachy sportovců potřeba náležitý materiál a podpora. A kolostrum, stejně jako další unikátní celistvé potraviny může v tomto vztahu hrát velmi pozitivní roli.
Poznámka k přímému užívání:
Pro nadřazenou absorbci a využitelnost doporučuji užívat kolostrum tak, že vysypete obsah kapslí na lžíci a příjmete prášek přímo do úst. V ústech nechte kolostrum promíchat se slinami a rozžvýkejte. Poté bez zapití vodou spolkněte. Pít doporučuji až za 20-30 min.
Tímto způsobem se mnoho bioaktivních látek vstřebá již skrze sliznici dutiny ústní a zbytek se dostane do žaludku již prosliněný což dále maximalizuje všechny benefity.
V každém případě se však dá produkt i klasicky zapít dle dákování na etiketě.
Historie kolostra
Historie kolostra je stará jako lidstvo.
Lidé hodnotili kolostrum jako výjimečné jídlo po tisíce let. Starověké civilizace znaly a uctívaly kolostrum jako zvláštní dar přírody. Na obrázcích níže z minulých dob lze vidět působivý důkaz.
Ve starých kulturách měla kráva mytologický význam. Dnes chápeme, že to byl symbol Matky Země a její velké plodnosti:
Už v době kamenné lidé uctívali krávu
Ve starověkém Egyptě byla bohyně Hathor často zobrazována ve formě skotu
V germánské mytologii to byla posvátná kráva Audhumbla, která vytvořila svět z vemene se čtyřmi mléčnými proudy
Ve védské mytologii byly také krávy v centru celé kosmologie; pro Indy je kolostrum stále darem bohů
Tradiční poznání o zvláštnosti a užití kolostra bylo silně zachováno v severní Skandinávii. Tam je dodnes první mléko nedílnou součástí naturopatie. V našich regionech tato tradice přežila jen sporadicky ve venkovských oblastech, kde byla předána znalost pozitivního účinku kolostra na člověka. Někde je dodnes možné vyjímečně a sezónně po porodech vykoupit i čerstvé kolostrum ze dvora.
V polovině minulého století to byla hl. vědecká studie o použití kolostra pro RA, díky níž se kolostrum opět stalo populárním. To vedlo k mnoha dalším výzkumným studiím, které byly zveřejněny a které lze nalézt na www.pubmed.org.
Kolostrum ve sportu
- cenné růstové faktory a bio-identické hormony
-mnoho minerálů a vitamínů
-cenné imunitní faktory a protilátky
-metabolismus bílkovin
-podporuje regenerační fáze
Kolostrum ve sportu bylo vědecky zkoumáno po mnoho desetiletí. Jsou zkoumány účinky kolostra na vytrvalost, regenerační schopnost a imunitní stav sportovců. Americká národní lékařská knihovna vydala mnoho z těchto publikací v posledních letech.
Sport jako smysluplná volnočasová aktivita nepochybně přispívá k celkové kondici a může pozitivně ovlivnit zdravotní stav; imunostimulační účinek fyzické aktivity je měřitelný fakt. Ambiciózní amatérští a profesionální sportovci však někdy trpí oslabeným imunitním systémem. Známé následky jsou zvýšené riziko nachlazení, známek vyčerpání a související citlivost na zranění. To je důvod, proč se sportovci stále více obracejí na doplňky stravy, které, jak doufají, poskytnou pozitivní podporu.
V této souvislosti se kolostrum těší sportovní oblibě mezi sportovci (muži i ženami). Po tréninku nebo cvičení stačí do koktejlu přidat několik gramů kolostra - vyzkoušejte to!
Dodavatelé mleziva
Všichni naši dodavatelé jsou ekologičtí a demeterští zemědělci, kteří dodržují pokyny a předpisy společnosti Bio Suisse, které jsou nejpřísnější v Evropě.
Pravidelně navštěvujeme naše dodavatele. Vždy nás těší, jak velká je jejich odpovědnost a vážnost. To svědčí o neuvěřitelné upřímnosti a autentičnosti zemědělců.
Tento duch dává důvěru v nejlepší kvalitu kolostra a zodpovědný ohled na dobré životní podmínky mladých zvířat. Potřebují dostatek prvního mléka k vybudování zdravého a silného imunitního systému. Farmář také ví, že jeho krávy mohly zásobit několik telat čerstvým kolostrem. Je to kvůli našim předkům, kteří chovali mléčná zvířata po staletí. Se zvyšujícím se výtěžkem mléka se také zvyšuje množství mleziva.
Dnes se můžeme zcela spolehnout na naše švýcarské dodavatele organického mleziva při shromažďování imunitního mléka vysoké kvality. Chtěli bychom využít této příležitosti a poděkovat všem zemědělským rodinám za jejich odhodlanou práci!
Organické kolostrum
Naše kolostrum QuraDea je získáváno výhradně od krav z certifikovaného ekologického a biodynamického zemědělství. Tyto dva certifikáty znamenají udržitelné zemědělství, které se stará o naše vzácné zdroje a bere životní podmínky zvířat vážně.
Produkty kolostra QuraDea byly oceněny BIOSUISSE. Tato certifikace znamená potraviny nejvyšší ekologické kvality.
BIO SUISSE má velmi přísné zemědělské pokyny
Krmení, hnojení, hygienické předpisy a užívání čehokoli je regulováno a pravidelně kontrolováno. Tyto standardy tvoří rámec pro naše dodavatele kolostra a jsou schvalovány každoročními audity. Jako výrobce také požadujeme, aby každá kráva musela být po dobu nejméně jednoho roku absolutně bez antibiotických ošetření. Díky tomu neexistuje šance, aby kolostrum obsahovalo ATB. Preventivní podávání antibiotik jako potravinářské přídatné látky v konvenčním zemědělství je hlavním problémem v potravinovém řetězci. Bio Suisse přísně zakazuje toto škodlivé používání antibiotik.
U našeho kolostra se jedná se o první a druhé dojení, které se děje prvních 12 hodin po narození. Pro novorozené tele je kolostrum zásadní pro přežití. Na rozdíl od lidí neobdrželo žádnou prenatální imunizaci protilátkami matky, a je proto absolutně závislé na kolostru. Pro naše zpracování jsou tedy k dispozici pouze přebytky. Je to velmi vzácná surovina, kterou si ceníme a respektujeme jako zlato krávy.
Příroda je extrémně ekonomická a málokdy vytváří přebytky. Vznikají pouze chovem. Toto začalo před tisíci lety (viz historie kolostra). Pouze dnešní „vysoce výkonné“ dojnice nám poskytují přebytek mléka a mleziva.
QuraDea - naše značka - symbolika
Švýcarská kolostrová značka QuraDea [kuradea] se vyvinula z intenzivního zkoumání Kolostra. Název QuraDea má kořeny v tradicích ze starověkého Egypta. Symbolicky jméno táhne oblouk do moderní doby. Značku kolostra se snaží definovat tři úrovně významu.
1. původ pochází ze starých kultur
V mnoha starých kulturách, kde se praktikoval chov skotu, měla kráva zvláštní postavení. Starověké reprezentace ukazují důležitost produkce mléka (neolitické období), význam krav v mýtech (Audhumbla v germánské mytologii) nebo uctívání krávy jako matky všech božstev v indické mytologii.
Egyptská kultura byla dlouho ovlivněna mýtem Isis. Jako bohyně byla často znázorněna zakřivenými rohy nesoucími mezi nimi slunce.
Pozdější ilustrace ukazují Isis ve formě krávy (nazývané Hathor) se stejným symbolem rohů nesoucích slunce. V textovém fragmentu z 15. století B.C. Hathor říká následující slova faraonovi:
"Naplnila jsem tě svým světlem,
s mou vodou života a spasení.
Jsem tvoje matka, která pozvedla tvé tělo,
vytvořila jsem tvou krásu.
Přišla jsem pro Vaši ochranu
a nechám tě ochutnat mé mléko,
abyste mohli žít a trvat skrze něj. “
Její mléko dává faraonovi život, krásu a ochranu.
2. sybolický obsah loga QuraDea
V symbolu loga Isis a QuraDea jsou vidět různé konotace. Jsou o kontrastech, ve kterých se lidstvo může ocitnout ve střední poloze:
roh / vlna ~ slunce / kruh
životní síla (země) ~ sluneční energie (kosmos)
hnutí ~ odpočinek
obvod ~ centrum
3. logo QuraDea jako anagram
Jméno QuraDea [kuradea] je odvozeno ze dvou latinských kořenů :
cura (péče, uzdravení)
dea (bohyně)
Pokud nahradíte c cura za q [kuh = kráva], dostanete se k naší značce QuraDea:
[Kuh] - [Ra] - [Dea] = kravská bohyně léčení.
ZPRACOVÁNÍ KOLOSTRA
V zásadě lze rozlišit čtyři různé kroky zpracování, které vám představíme.
-frakcionace
-sterilizace
-sušení
-standardizace
1. Frakcionace kolostra je sporná.
Zpracování surového mleziva se provádí bez jakékoli frakcionace. Většina ostatních výrobců odděluje tukové a kaseinové frakce. To redukuje kolostrum na jeho sérum, které ve skutečnosti odpovídá syrovátkovým proteinům. Sérum se poté zfiltruje za studena a nabídne se jako tekutý produkt kolostra.
Celé kolostrum však samozřejmě sestává z více než jen syrovátkových bílkovin. K bioaktivnímu kolostru také patří fyziologicky důležité kaseiny-minerály a celé spektrum mastných kyselin. Frakcionace odstraňuje důležité složky z kolostra, čímž dochází ke ztrátě synergických interakcí.
Tuk v kolostru:
důležité vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) ulpívají na povrchu tukových částic
tuk v mledzivu obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin
přírodní hormony jsou také vázány na tukové částice
tuk má ochranný účinek při zpracování surového mleziva
v trávicím procesu tuk chrání základní složky před žaludečními kyselinami
Studie alergie na mléko v Basileji ukazuje, že pouze plnotučné mléko má preventivní účinek na alergie a astma, což neplatí pro odtučněné mléko.
Kasein v kolostru:
kasein váže vápníkové a hořečnaté ionty mleziva; obsahuje také:
66% celkového vápníku
53% celkového hořčíku
50% organického fosforu
2. sterilizace kolostra je povinná
Sterilizace je nezbytným krokem při zpracování surového kolostra, které zaručuje bezpečnost potravin. Mlezivo jako první dojení může být více kontaminováno bakteriemi než mléko po 2měsíčním kojení. To je důvod, proč federální potravinová legislativa všech zemí vyžaduje adekvátní kontrolu/proces bakterií/zárodků. To se obvykle provádí filtračními technikami nebo pasterizací. Oba procesy narušují složení surového kolostra.
Bakteriální monitorování pro naše nepasterizované kravské kolostrum nevyžaduje žádný ze dvou běžných sterilizačních procesů. Vypracovaná mikrobiologická analýza surového mleziva vždy uvolňuje pouze nejčistší várky mleziva pro přímé sušení mrazem, což eliminuje potřebu sterilizace bakterií běžnými denaturačními procesy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.